Hoppa till innehåll

The milk of human kindness

17 maj, 2016
tags:

I ett av de senaste avsnitten av podden Reply All pratade de om bröstmjölk och mjölkbanker och hur det funkar i olika länder. Sjukt intressant. Fnissade lite åt kroppsbyggarna som köper bröstmjölk för att de tror att det ska hjälpa dem extra mycket att bygga muskler.

Hemsidan Bröstmjölk för livet meddelar att Sverige är det land i Europa med flest mjölkbanker? Också intressant.

Jag har nog berättat förut om att min mamma gav av sitt mjölköverflöd till en annan rysk nybliven mamma i samma förort som BVC kopplat ihop henne med. Och att det finns ett ryskt begrepp för det, ”mjölksyskon”.

Det är så fascinerande, hur man tänker på mjölk och amning och ammor. Det är nog för de flesta mer OK att hälla en annan kvinnas bröstmjölk i en flaska och ge sitt barn än att hon får hålla ditt barn vid sitt bröst. Varför? Är det om hormoner och anknytning och närhet, eller att bröst är väldigt laddade, eller något annat?

(Som så många gånger kom jag på att jag inte var helt säker på var titeln kom ifrån, men som så många gånger är det Shakespeare och det verkar oklart om det fanns innan eller om han bara hittat på det själv ur ingenstans. Kan dock tipsa om Billy Bragg-låten The Milkman of Humand Kindness.)

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s