Hoppa till innehåll

Osannolikt trogna kvinnor

7 april, 2016
tags:

Visst har ni också hört och antagligen upprepat faktoiden om att minst var tionde barn, kanske typ var fjärde, har en annan pappa än vad de, pappan och allmänheten tror?

Det visar sig att den faktiska siffran antagligen snarare är en eller ett par procent, läste jag häromdagen hos Ars Technica.

Den gamla siffran kommer ursprungligen från forskning på socialt monogama men genetiskt slampiga sångfåglar, och forskarna var tydligen så ovilliga att tro att kvinnor var annorlunda än fåglar att de trodde att skillnaderna var ganska nya och berodde på utvecklingen av bättre preventivmedel. Alltså: Kvinnor var lika otrogna, men blev inte gravida med ”fel” man så mycket som de egentligen borde bli.

Men den här nya rapporten som sammanfattar ett gäng studier visar att nej, det är (nog) bara några procent som är otrogna och bara några procent som ovetande uppfostrar någon annans unge. Både nu och genom ganska många generationer.

Som AT påpekar: Det är roligt att de nya forskarna resonerar att kvinnor inte ligger/låg runt för att de är oroliga för olika former av straff, antingen från samhället eller från sin partner, och att det då inte är värt fördelarna med genetisk riskspridning. Och ja, patriarkala strukturer är och har varit en verklighet. Men det kan ju också vara så att man inte vill eller orkar ligga runt. KAN vara. Det finns andra saker att bry sig om än penis.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s