Hoppa till innehåll

HUR SKULLE DET SE UT OM ALLA GJORDE SÅ?!?

4 april, 2016
tags:

Jag har ganska länge varit intresserad av de här framväxande rörelserna för minimalism, ”tiny living”, moderna nomader, extrem sparsamhet och så. Inte bara för att jag ibland skulle vilja bo i en liten yurt i skogen med åtta ägodelar, utan också för att det finns många intressanta resonemang och bra saker att lära sig och fundera på.

Men en sak har slagit mig om vissa människor och ibland till och med en ganska stor del av de här grupperna.

De talar om sina liv och sina val som att det är något som alla borde göra. (I mer eller mindre uppfordrande ordalag.) Samtidigt är det vissa av deras val som bygger på, till och med kräver, att andra inte gör samma val.

De ställer sina små hus på hjul på vänners eller släktingars gräsmattor. (Ibland olagligt; det är ganska hårda regler på många håll för vad man får och inte får göra.) De bor hos nån kompis ett par månader när de reser, eller mellan resor. De lånar redskap för att slippa slösa pengar på att köpa. De ställer sin post till någon annan. Och så vidare.

(Samt, slår det mig, köper second hand vilket kräver att någon annan köpt nytt. )

Det funkar ju inte som allmän strategi? Visst, om världen förändras så att det inte längre finns hårda regler om var man får ställa sin hydda, eller vi skapar bibliotek för slagborrar, så spelar det ingen roll, men det känns liksom inte helt hundra att bygga sin frihet och minimalism och i vissa fall överlägsenhet på att utnyttja att andra människor gör av med sina pengar och sin tid och sitt utrymme. Eller?

Sen är det också ganska många av dem som finansierar sin livsstil genom att lära andra om den, med föreläsningar och böcker och bloggar och så. Och det är ju inte fel, det får man väl göra – men det är ju definitivt inte hållbart för alla. Det finns en begränsad mängd utrymme för gurus, liksom. Vad ska alla andra försörja sig på, om de också ska backpacka tio månader om året?

6 kommentarer leave one →
 1. Amanda permalink
  4 april, 2016 8:37 f m

  Får mig osökt att tänka på alla budgetbröllop som går ut på att gästerna jobbar häcken av sig istället. Typ ”Det är så himla onödigt att lägga tiotusentals kronor på bröllop, min kock/florist/sömmerska-kompis hjälpte oss gratis”.

 2. 4 april, 2016 6:26 e m

  Jag har tänkt ganska mycket på just det där. Det finns ju en undergrupp också som ska gå i pension vid 40 och leva på passiva inkomster av sina aktier, eftersom konsumtionssamhället och ekorrhjulet suger…. fast deras plan bygger ju på att alla andra ska sitta fast i det och fortsätta att konsumera så att just den här personen kan pilla sig i naveln och förverkliga sig själv. Jag längtar lite efter 70-talet när inte allt ansvar låg på individen.

 3. 12 april, 2016 1:33 e m

  Så himla bra inlägg! Det är ju, som du skriver, absolut inget fel med att leva som de gör, men det går inte att komma ifrån att de kan leva så på grund av, tack vare och genom andra. Och att som samhället ser ut nu skulle det inte funka om alla levde så. Och ja! Det där med att de tjänar pengar på det. Det har länge stört mig inom dessa kretsar. Så många leva utanför samhället och spiritualist-människor som tjänar pengar på det de gör och säger, vilket knappast är fel i sig, men det går ju ganska mycket emot vad många av dem säger om att leva utanför samhället, vara självständig och att pengar är smutsigt och fult.

Trackbacks

 1. Enkelt liv. Saker som händer när du inte shoppar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s