Skip to content

En vecka utan sociala medier?

21 mars, 2016
tags:

Internetmuseum har gett Elin Häggberg ett uppdrag – en vecka utan sociala medier. Noll. Intet. Keine. (Dock får hon surfa och blogga, så det är inte noll internet, bara noll sociala medier.)

Självklart infinner sig frågan om det är något som man själv skulle klara av. Och jag tror att svaret är ja. Vilket jag misstänker möts med skeptiska fnysanden från människor omkring mig — men det är lättare med cold turkey än att typ Försöka Dra Ner Lite. En vecka helt utan sociala medier, med apparna raderade från mobilen, skulle nog funka ganska bra. Klart man saknar det, men ganska snabbt blir det typ normalläge.

Detta är alltså inte bara som jag spekulerar. Jag och Handendär har ibland skärmfria eller surf-fria kvällar eller dagar och det är dels väldigt skönt och dels faktiskt inte särskilt svårt. Har man bestämt att det är så och det är nolltolerans så surfar man helt enkelt inte. Samma sak när vi är ute och reser — beroende på surf-situation så kan det gå en dag då telefonen bara åker fram för att ta en bild på något fint, om ens det. Och finns det inget internet att tillgå och man är lite snål så slösurfar man inte under lunchen. Och så vidare. (Fast ibland sätter jag på roaming i ett par minuter när han inte ser.)

Just Internetmuseum tror jag inte försöker göra det till någon grej om beroende och farorna med facebook, utan bara en kul grej eftersom de ska fokusera lite på sociala medier. Men om man tänker lite på eventuella konsekvenser då: Man kanske missar någon fest eller nåt, om man inte hänger på Facebook. (Med lite tur kanske ens vänner skickar ett SMS, men det är inte säkert.) Man slipper massa tjafs. Man missar lite memer och trender och nyheter och konstiga saker. Man pratar eventuellt lite mindre med sina kompisar.

Så… kanske en tråkig vecka, kanske en vanlig vecka med lite mindre att göra på bussen.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s