Hoppa till innehåll

Di-di-diagnos!

18 maj, 2015
tags:

Läser i Veckans Affärer att Microsoft ska rekrytera autister och Simon Kyaga ska forska vidare om psykiatriska och neuropsykiatriska funktionshinder och kreativitet. Gott så.

Fast det är förstås inte vad som står i artikeln. Där står det ”sambandet mellan diagnoser som autism, adhd och add och kreativitet”.

Hörrni, hur många gånger ska vi behöva ta detta? Diagnosen är det som läkaren sätter. Tillståndet finns oavsett. Eventuella samband är rimligen mellan tillståndet/funktionsvariationen/funktionssättet och kreativitet, inte diagnosen. Eller, det är förstås möjligt att Kyaga ska forska på om man blir mer kreativ av att få genomgå en utredning, men jag tvivlar på det.

Motsätter mig utöver detta också att man använder formuleringen ”psykisk ohälsa” för autism eller ADHD är inte sjukdomar, det handlar inte om att inte vara psykiskt frisk. Bipolär sjukdom tas också upp, som något som eventuellt skulle kunna föra med sig bra ledarskapsförmåga, men det är den enda av de saker som nämns som jag tycker faller in därunder.

Likaså att det nämns att ”(e)n tredjedel av svenskarna har någon gång drabbats av psykisk sjukdom” — autism eller ADHD drabbas man inte av, särskilt inte ”någon gång”. Det är något som bara är. Det som kan drabba en i perioder är effekter av NPF, antingen hos en själv eller på grund av att man hamnar i situationer som är dåligt anpassade, men man drabbas inte av en släng av Aspergers för att man glömt vaccinera sig höll jag på att säga men då hamnar vi i en HELT annan diskussion.

Jag tror ni fattar vad jag menar. Yes? Deal? Tack.

4 kommentarer leave one →
  1. 19 maj, 2015 12:04 e m

    Tack för de orden. Det finns så många som har förutfattade meningar och fel uppfattningar om add adhd och autismspektrumtillstånd.

    Jag håller med du!

Trackbacks

  1. Åååkej | Julia Skott - pangbrud och skjutjärnsjournalist.
  2. 2015 i bloggen | Julia Skott - pangbrud och skjutjärnsjournalist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s