Hoppa till innehåll

Men bad du inte lite om det?

4 maj, 2015
tags:

Apropå Ribbing så fick hon en fråga igår om huruvida det är okej att fråga någon som blivit mobbad varför den blev det. Hen hade frågat i kommentarerna på ett blogginlägg och blivit åthutad.

Det är intressant att rubriken är ”Nätförbjudet” eftersom det bara väldigt marginellt är en fråga om nätbeteende. Det hade lika gärna kunnat vara på en middagsbjudning – och som Ribbing gör tydligt, det hade inte varit okej då heller.

(Men som vännen som tipsade mig om artikeln sa: Hen beter sig säkert så annars också, men på nätet vågar folk säga ifrån.)

Alltså, ja. Det kan absolut i vissa fall finnas ”anledningar” till att man blir mobbad, som i att man betett sig illa eller har vissa drag som folk stör sig på, och det kan handla om saker som man både kunde och inte kunde ha förändrat eller påverkat själv. Men det gör det ju liksom aldrig okej att mobba? Inte ens sviniga människor ska mobbas ut, hur mycket än gamla mobboffer kan drömma om hämnd och rättvisa.

Det är ju inte ”Vad för slags saker mobbade de dig för”, alltså vad mobbingen tog sig för uttryck, utan frågaren gör tydligt att det handlar om orsaker, alltså ”Vad gjorde du/hur var du för att de skulle mobba dig”. Hur orsakade du mobbingen. För det har ju aldrig hänt att någon bara blir mobbad.

Det här är något som du kanske, KANSKE, kan diskutera med någon som du känner ganska väl och som helst själv tar upp det. Det ska jävligt mycket till för att det ska vara rimligt att fråga någon barasådär vad det fanns för anledningar till att de blev mobbade.

PS: Fråga kanske inte ens vad för slags saker de mobbades för. Det svider ofta även i en vuxen att både komma ihåg och upprepa alla saker som man fått slängda i ansiktet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s