Skip to content

Det här är inte positivitet

24 juni, 2014

Nån skickade mig den här:

Jag blev lite besviken, för jag hade ju egentligen velat gilla den. Vill väldigt gärna gilla den. Videon är snygg, och låten är sjukt svängig och innehåller ju bra bitar, men vissa delar av den blir liksom ett skolboksexempel på hur jag tycker att man gör kroppspositivitet fel. När man istället för att slänga bort normerna och bredda idealen lyfter sig själv genom att trycka ner andra; när skönhet bygger på att definiera sig utifrån andra och deras misslyckanden, och håna en viss grupp kroppar eller människor.

Den innehåller så många tydliga exempel. ”I’m bringing booty back, go ‘head and tell them skinny bitches that” – hörrni, nu ska vi byta ideal till ett nytt ideal, nu ska en ny slags kropp vara snygg och då är alla misslyckade som inte ser ut istället. De där skinny bitches – oklart om det är alla som är smala, eller bara de som är bitchiga och smala – kan gå och dra något gammalt över sig. (Att bara få in rumporna på arenan och låta dem samsas med små rumpor eller inga rumpor eller sneda rumpor verkar inte som ett alternativ.)

Eller att mamma förklarar att man inte ska bry sig om sin storlek – inte för att det inte är det som definierar ens värde eller skönhet, utan för att killar gillar tjejer med lite att ta i. Har vi på allvar inte kommit längre än att vår självkänsla ligger i att killar uppskattar våra kroppar, och dessutom att andra slags kroppar är mindre uppskattade? (Likaså att hon har that boom boom som alla killar jagar. Om killar ens nu jagar tjejer, eller jagar över huvud taget, så behöver det inte vara en boom boom de är ute efter. Och oavsett vilket ska det inte vara det som gör att det är ok att du inte är en size two. Och så vidare.)

Sen också den kanske lite mindre uppenbara detaljen att hon sjunger om att du tycker att du är tjock MEN jag är här för att berätta att du är perfekt. Om hon hade sjungit och, istället för men, hade det känts lite mer okej – eller helt enkelt bara sjungit att varje tum är perfekt – men nu är det verkligen det gamla vanliga med att känna sig tjock betyder känna sig fel och ful och misslyckad. Jag kanske tycker att jag är tjock för att jag ÄR tjock men det betyder inte att jag inte kan vara perfekt från topp till tå ändå. Okej, petig liten detalj men språk är viktigt. (Första gången så sjunger hon bara att man ska höja händerna om man har beauty beauty, varje tum är perfekt, och den biten sjunger jag mycket hellre två gånger då.)

Tänkte ni förresten på att det bara är en enda person i videon som är större än typ en genomsnittsmänniska, och det är Sione Maraschino, killen som dansar helt fantastiskt? Det är en ganska liten variation på kropparna i övrigt, och även om de är lite större än den smala modellen som ska företräda den där plastiga äckliga barbiedockstjejen (suck) så skulle jag nog inte påstå att de ligger så mycket utanför kroppsnormerna generellt.

Så. Ytterligare ett kapitel i Julia Övertolkar Musik. Jag har nynnat på den hela dan för den är som sagt väldigt catchy. Men jag önskar att jag kunde sjunga den utan tråkig smak i munnen, som min glada sommar-pepp-anthem.

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. Tyckmyckna permalink
  24 juni, 2014 5:01 e m

  Håller med fullständigt. Poängen är inte att byta ett ideal mot ett annat, utan att sluta döma och bedöma kvinnors kroppar hela tiden! Sen är jag inte jätteförtjust i greppet att ha twerkande svarta dansare som accessoarer heller.

  • 25 juni, 2014 11:39 f m

   Det där med representation är svårt. Alla utom hon själv är dekor. Hade hon valt enbart vita dansare hade det också varit problematiskt. Jag får ändå intrycket att hon valt folk efter kompetens och inte bara efter utseende.

 2. 25 juni, 2014 10:33 f m

  Precis så, suck… Det blir så fel ju..

 3. Acka permalink
  2 augusti, 2014 4:36 e m

  Instämmer Julia. Minns ännu högstadievännens komentarer om hurdan ens rumpa skulle vara (stor) för att killarna skulle gilla en… och sedan konstaterandet att ”du har en ju jätteliten rumpa”. Detta jävla tävlande! Om vad? Jag har inte ”them curves in the right place”. Jag är lång och bredaxlad har stora fötter, urstarka armar, tung byst och liten rumpa men jag gillar också att dansa faktiskt!

 4. 30 september, 2014 7:04 e m

  Tycker precis som dig, så onödigt att byta ett ideal mot ett annat. Det är ju inte precis åt det hållet vi behöver gå. Suck!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s