Skip to content

Dagens Londontips

15 mars, 2014
tags:

I torsdags hamnade vi, nästan av en slump, på Soane Museum. Mamma hade letat efter något annat och hittade det här huset som tillhörde en arkitekt och samlare som bestämde att efter hans död skulle hans hem bli ett museum.

Soane Museum

(Det här är den enda bilden jag har, eftersom det var fullständigt fotoförbud därinne.)

Soane har ritat ett gäng byggnader i London men det är väldigt få av dem som fortfarande finns kvar. Han ritade också väldigt intressanta förslag till saker som aldrig blev av. Det är ett lustigt hus — eller egentligen två, om man tittar utifrån, båda husen på bilden ovan sitter liksom ihop — och alldeles knökfullt med massa intressanta arkitektoniska lösningar, jättevackra och konstiga och spännande tak, och statyer och fresker och dekorationer både i original och avgjutningar, och tavlor och klockor och en faraograv i egyptisk alabaster och allt möjligt. Det ballaste var nog tavelrummet, som har väggar liksom i flera lager som kan fällas fram och tillbaka så ett egentligen ganska litet rum, om än högt i tak, kan förvara många gånger fler än det borde kunna. En av tavlorna ifråga är en avmålning av hur stort det rummet skulle behöva vara för att tavlorna skulle få plats om de hängde som vanligt. Ni fattar.

I samma rum hängde också tre tavlor av Canaletto, inklusive en ganska fantastisk stor tavla, och jag fick nöjet att lära Handendär lite om en konstnär som han inte kände till innan. Ibland gillar jag att få känna mig bildad. Eventuellt blir nu oddsen bättre för att vi faktiskt kommer iväg till Venedig.

Så det är dagens tips, om ni ska till London och gillar knasigheter. Hitta till Soane House. Det är gratis, även om de gärna tar emot och behöver donationer till både löpande underhåll och till att renovera så man även kan få se bostadsdelarna (jag tänker definitivt komma tillbaka nästa år då det förhoppningsvis är så). Se till att ni får se de utfällbara väggarna i tavelrummet. Och missa inte att de har ett erbjudande så man får kaffe och jättegoda bakelser för strax under tre pund i kafét i parken utanför.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Christer Hellström permalink
    15 mars, 2014 1:37 e m

    Om du ändå är där, så gå till andra sidan squaren, och besök Hunterian museum. Massor av kirurgiska preparat, och teckning av en indisk man med ett extra huvud i magen. (Har jag redan sagt det här, eller var det till någon annan blogg?)

    • 15 mars, 2014 1:40 e m

      Nej, du har nog inte sagt det här! Det var faktiskt med på förslagslistan men vi var lite trötta och skulle till en teater så det får sparas till senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s