Skip to content

Kulitj!

29 mars, 2013
tags:

Så här ser det ut när man mer eller mindre tålmodigt försöker hälla ut färdiga kulitjer ur burkarna man gräddat dem i.

Kulitj

Illy-burkarna visade sig ha jobbigare kanter än Lavazza-burkar, så Handendär fick ge sig på dem med plåtsaxen. Men inte innan jag skurit upp knogen på en av dem när jag skulle diska den, eftersom kanterna dessutom var vassa på insidan.

Det är verkligen ett heldagsprojekt, och man blir klar ganska sent om man tar sovmorgon. Först ska degvätskan jäsa i sex-sju timmar, sen har man i mjöl och saffran och russin och så ska det jäsa två-tre timmar till, sen ska degen i burkarna och jäsa ytterligare en halvtimme, och sen ska det gräddas i en timme. Sen ska de ur burkarna och svalna.

Men det är värt det. I mammas kokbok står det att eftersom det är ett sånt omständligt bakverk kan man göra ett gäng och frysa, och det är precis vad jag tänker göra. Vi åt en halvt bortglömd kulitj från förra påsken för ett par månader sen, och det var väldigt trevligt att få lite påskkänsla och saffranslyx mitt i vintern.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s