Skip to content

Maktministeriet avsnitt 26 och behind the scenes

18 februari, 2013
tags:

I veckans avsnitt av Maktministeriet pratade vi lite vidare om digitalt civilkurage och näthat, och gick vidare till anonymitet och yttrandefrihet. Du hittar det här.

Men jag tänkte också berätta lite om hur vi jobbar, för jag får den frågan då och då.

Jag och Josefine och Fredrik mejlar fram och tillbaka en del när vi får idéer. Antingen allmänna idéer, eller sånt som någon tycker att vi borde prata om på en gång i nästa avsnitt. Det behöver inte vara aktuella frågor eller händelser varje gång, men ibland väcker de närliggande frågor. Ibland har någon av oss en idé som utvecklas till något annat, eller som sparas — eller som inte håller. Men vi försöker mejsla ut något där det finns plats för fler frågeställningar och vinklar. Och så har vi nästan alltid något litet ämne, en uppdatering eller spaning, som vi börjar med.

Vi spelar i princip in varannan helg, med lite justeringar för resor eller sjukdom. Då möts vi hemma hos Fredrik, fnular lite till, försöker att inte prata sönder ämnet innan vi börjar spela in, och så kör vi. På hemsidan kan du läsa mer om all teknik vi använder — det är absolut inte ett måste att ha avancerade prylar, vi har bara lyxen att ha fått låna bra utrustning. Det är klart att det känns lite ballt att sitta med puffskydd och hörlurar och mixerbord, men det är kanske mer nördlycka än något annat. Jag har också varit gäst i podd med en bordsmick och vanliga hörlurar, det funkar precis lika bra. Fredrik klipper in lite intro, och vid undantagstillfällen saxar han bort saker som blev konstiga, men generellt publicerar vi det samtal vi haft ganska orört. Ibland får vi jobba lite på rubriker och beskrivande text, ibland får Fredrik ur sig det som ett rinnande vatten när han bloggar upp avsnittet.

Saker som vi försöker tänka på: Att inte ha ämnen där vi tycker exakt likadant och det inte finns så mycket mer att säga än det. Att vara tydliga och hjälpsamma i bemärkelsen att vi förtydligar hänvisningar till namn eller händelser, så att man inte behöver precis samma förkunskap som vi har för att hänga med. Att hålla oss runt en halvtimme i längd — det verkar sätta sig efter ett tag, så man får en känsla för tiden. Att varken ta för allvarligt eller för lätt på ämnet eller poddandet — man får flamsa lite, men man behöver inte skämta hela tiden.

Om jag har glömt eller förfalskat något nu så räknar jag med att Josefine eller Fredrik hojtar till. Men ungefär så här går det till när vi poddar.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 19 februari, 2013 9:45 e m

    Kul att läsa!

Trackbacks

  1. Maktministeriet bakom kulisserna | Bisonblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s