Skip to content

Nätkärlek och nätdebatt?

9 februari, 2013
tags:

När det pratats näthat och nätkärlek är det vissa som säger att man inte kan bekämpa det förra med det senare.

Det tror inte jag heller. Men jag tror att vi är kapabla att hålla två saker i huvudet samtidigt. Att man kan, å ena sidan, säga snälla saker till folk man tycker är bra och som kanske får en hel del skit, och å andra sidan säga emot folk som man tycker uttrycker dåliga åsikter.

Det kan aldrig vara dåligt att uppmuntra och ge komplimanger till folk som man uppskattar.  Det är kanske lite småtöntigt, men det är fint också. Om det dessutom är någon som faktiskt sticker ut hakan, som debatterar och som får en massa skit i gengäld, kan jag verkligen inte se hur det skulle vara dåligt. De kanske behöver något som kompenserar.

Men man kan också ha det där digitala civilkuraget som vi pratade om i måndags, precis innan UG-filmen kom. Att inte sucka och backa, inte ignorera. Att reagera, att säga att man inte håller med, att det inte är OK att säga otrevliga saker, att vara den som pajar stämningen istället för att byta ämne. Att inte låta folk tro att de bara säger det alla tänker.

Vi kan göra både och. Att skicka ett uppskattande mejl till någon som man tycker gör bra saker, oavsett om det handlar om att de tar debatten eller att man gillar deras humor, kan omöjligt ta så mycket tid och energi att man sen inte skulle orka och hinna skriva en kommentar på Facebook om att våldtäktshumor inte är OK.

(Det kanske till och med är tvärtom, att man själv får lite extra energi av att vara snäll?)

Gör det ena, gör det andra. Gör båda två. Men få inte för dig att de utesluter varandra, eller att folk som förespråkar det ena är emot det andra.

Annonser
One Comment leave one →
  1. Rickard A. Stumm permalink
    9 februari, 2013 11:16 f m

    Du satte så fina ord på mina tankar. Tack!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s