Skip to content

Fettopreggo

5 februari, 2013
tags:

Bara för att jag sa att jag inte lyckas blogga kropp så kom jag på något som jag måste dela med mig av.

Ett avsnitt i boken handlar om hur vissa människor i vården behandlar patienter. Obs: Vissa. Det finns bra läkare och sköterskor, och det finns såna som inte borde få träffa en levande mänska nånsin. Ovanpå det är vårdkontakter ganska lätt en situation där man känner sig utlämnad och osäker, och då kan förflugna kommentarer och formuleringar från en person i auktioritetsposition få ganska stor effekt

I alla fall.

Många erfarenheter handlar om barnmorskor och gynekologer, så då tänkte jag kolla upp (bland annat) vad det faktiskt finns för risker med övervikt och graviditet. Det finns intressant nog både risker och fördelar, kan vi väl säga, men jag hittade bland annat en svensk sida där det stod att ett av problemen som kan uppstå är att trots att överviktiga kvinnor äter så mycket, så kan de faktiskt ha näringsbrist eftersom de mest äter skräp.

Ja. Låt det sjunka in. Äter. Så mycket. Mest skräp. Fundera på exakt hur många tankefel det är i det påståendet. Försök att inte låta blodtrycket höjas allt för mycket.

Det visade sig att jag av någon anledning hade glömt att bokmärka just den här sidan för att kunna hänvisa till den. Sjukt irriterande. När jag med massa olika sökord försökte hittade den igen hittade jag istället till exempel den här pärlan från Vi Föräldrar. Det handlar om att de flesta som går upp mycket under en graviditet inte är de som är överviktiga innan. Journalisten har pratat med en överläkare.

– Om man tänker en kvinna som är sjukligt fet, alltså med ett BMI på över 35, så äter hon väldigt många kalorier per dag för att upprätthålla den vikten. Hon kan alltså inte äta just något mer än vad hon gör och därför går hon inte upp så mycket i vikt under graviditeten.

– Men en smal kvinna, som tänker på vad hon äter och inte får i sig så mycket kalorier kan under en graviditet helt plötsligt börja äta på ett helt annat sätt. Gör man det så går man upp mycket i vikt.

Eh. Ja. Alltså. Igen: Den som är överviktig eller fet eller sjukligt fet äter inte nödvändigtvis så ”väldigt många” kalorier. Hen kanske äter lika många som en normalviktig. Eller färre, för den delen. Kroppen funkar inte alltid så enkelt att man gått upp i vikt för att man ätit och äter jättejättemycket, och att man går ner i vikt så fort man slutar äta jättejättemycket. Och att sen ställa det mot en smal kvinna som ”tänker på vad hon äter”… Ugh. (För den delen KAN vår tänkta tjockis säkert äta mer än vad hon gör till och med om hon nu faktiskt äter jättemånga kalorier per dag redan, det behöver inte alls vara särskilt svårt.)

Men tänk också i nästa led på hur det skulle kunna påverka en gravid kvinna som läser det här. Som kanske inte ens har BMI över 35, men som vet att hon är överviktig (eftersom samhället är vänligt nog att på flera olika sätt låta henne veta det mest hela tiden). Som kanske redan äter ungefär som man ”ska”, eller för den delen äter ganska kalorifattigt eftersom hon är tjock och bör gå ner i vikt. (Återigen, tack till samhället!)

Som nu alltså får veta att hon inte ska äta så mycket mer under graviditeten än innan. Som blir nojiig när hon är hungrig och sugen, som blir nojig när hon går upp i vikt under graviditeten för det skulle hon ju inte göra! Som börjar äta mindre, kanske för lite. Som då eventuellt, om det vill sig riktigt illa, faktiskt får näringsbrist, vilket varken är bra för henne eller barnet.

Förhoppningsvis har hon vettigare barnmorska än så — men det finns som sagt en del rötägg därute, som säger både det ena och det andra till överviktiga kvinnor och gravida kvinnor.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s