Skip to content

Treeevlig.

13 februari, 2012

När jag stod och frös och skuttade och väntade på en buss och försökte distrahera mig själv från att mina kinder började stelna, hamnade jag i telefonsamtal med en vän om det här med Trevlig.

Jag har sagt förut att du inte är skyldig någon att vara snygg. Och jag kan känna lite att det också förtjänar att sägas: Du är inte skyldig någon att vara trevlig heller. Eller snarare, Trevlig.

Vad säger hon? Ska man inte vara trevlig? Jo, visst, det kan man väl vara. Om man vill. Om man vill.

Det är den här trevligheten som förväntas i så hög grad av kvinnor. Vi ska vara Trevliga, vi ska vara behagliga och behagfulla och trevliga och lätta att ha att göra med och vi ska verkligen inte vara krångliga eller jobbiga. För Trevlig handlar inte bara om att vara trevlig. Det handlar om att inte ta plats, inte kräva saker, inte säga ifrån. Inte skapa dålig stämning genom att påpeka att någon annan är taskig, smårasistisk, ointressant, ologisk, sexistisk, jobbig. Inte låta mungiporna närma sig ens neutralt mellanläge, eller ha mage att vara på dåligt humör, låta sina egna känslor och sitt eget mående gå föra någon annans. Satan vad snabbt någon hemskt gärna påpekar för dig att du inte är särskilt trevlig nu.

Som att ursprungstillståndet för kvinnan är Trevlig, är gemytlig och överslätande och fixande och vallande, och om vi gör det minsta avsteg därifrån är vi otrevliga. Eller Otrevliga, kanske.

Men vet ni vad? Man behöver inte vara litet-t trevlig heller. Oavsett kön eller genus, märk väl. Man kanske kommer längre med att smila lite, i vissa situationer, man kanske stryker färre mänskor mothårs.

Och?

Ibland blir jag bara så sjukt trött på allt detta sociala glidmedel som krävs och förväntas. Vill du ha glidmedel får du antingen fixa det själv eller förtjäna det.

Ehm. Eventuellt blev det en lite väl grafisk liknelse där. Men jag står nog för den.

Favorit i evig repris, courtesy of Jonas Gardell: ”Vill de ha något trevligt  i sina möblerade rum kan de skaffa en gardinuppsättning.” Långfingret uppåt. Och ett trevligt leende på det.

Säger igen: Jag och Annan var på den här föreställningen. Det kanske inte är vi som svarar ”‘til you stay fucked” på just den här videon, men vi satt där långt bak och hojtade och fnissade. (Upptäckte precis att den här låten finns på Spotify. Lycka!)

Mitt mål är att alltid vara en fisk som skriker.

…jag tror att jag behöver en korsett.

Annonser
8 kommentarer leave one →
 1. 13 februari, 2012 10:19 e m

  Detta inlägger påminner mig om ett jag skrev för ett tag sen om att jag är less på pressen att alltid vara den bättre människan. Ifall någon beter sig som ett svin ska man alltid besvara det med ett leende, särskilt om man är kvinna. Då ska man vara rar, tålmodig och pedagogisk. Men tänk om jag inte har nått behov av att bli helgonförklarad just idag då?

  http://tildaf.wordpress.com/2011/11/20/varfor-maste-man-alltid-vara-den-battre-manniskan/

 2. 13 februari, 2012 11:59 e m

  Åh, hade helt glömt den låten! Nu måste jag nostalgilyssna.

 3. 14 februari, 2012 12:07 f m

  WORD.

  Framförallt kan jag känns den här pressen att vara trevlig när det handlar om att diskutera feminism, genus och jämställdhet för man får ju inte göra männen upprörda.

 4. Åsa permalink
  14 februari, 2012 9:10 f m

  hear hear.
  och FAAN vad folk blir rädda av en tjej som blir förbannad och låter eller har humör. och då menar jag inte gapar och skriker på kopiatorn utan att man gapar och skriker bokstavligt när någonting verkligen är åt helvete.
  man har alltså skäl att bli arg, men man blir tillsagd över HUR man ska bli arg för att det inte är kvinnligt att härja. en fullvuxen människa som har anledning att vara arg som blir i förtroende rådd att kanske nyansera sig lite för det ser inte bra ut att bli så där arg.
  men åh va jag blir arg.

 5. Jessica permalink
  14 februari, 2012 11:18 f m

  Jag har slutat vara Trevlig. Det var jobbigt i början och jag får acceptera att det påverkar mina karriärmöjligheter. Men jag har slutat gnaga sönder tänderna på nätterna sen jag slutade ackommodera alla och en var oavsett hur otrevliga de är.

Trackbacks

 1. Lite mer trevligt « Julia Skott – pangbrud och skjutjärnsjournalist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s