Skip to content

Apokatastrof

12 januari, 2012

Alltså jag veeet att jag är språkfascistisk och töntig och konservativ och bla bla bla, men ibland blir jag verkligen vansinnig och/eller förundrad.

Nu har jag flera gånger, bland annat idag i DN, sett någon skriva ”sån’t”. Jag förutsätter nästan att det är engelskans don’t som stökar till det, det brukar vara engelskans fel när vi blir språkförvirrade, men det är ett sånt töntigt fel, och det känns som att det dessutom uppstått för att man vill vara lite prydlig och inte rakt av använda det talspråkiga ”sånt” utan visa att man idkar lite språkhygien. Och så blir det tvärtom.

Apostrofen är där för att markera bokstäver som saknas. (Ett o när det gäller don’t, till exempel.) Vad, exakt, är det som saknas mellan n och t i sådant, när det förkortas? Apostrofen ska vara där d och a saknas, alltså: så’nt. Vilket ser nästan lika fånigt ut i modern text, men det är åtminstone korrekt.

Varsågoda, dagens lilla utbrott och språklektion i ett. Hejhej.

Annonser
14 kommentarer leave one →
 1. 12 januari, 2012 9:22 f m

  Tack.

 2. Anders permalink
  12 januari, 2012 10:38 f m

  Här i närheten ligger ”Synskärpa’n Optik”.

 3. 12 januari, 2012 12:09 e m

  Apokastrofen. *fnissar*

 4. TalkBack permalink
  12 januari, 2012 12:14 e m

  Bra rutet. Rätt ska vara rätt, annars blir det fel.

 5. Chris permalink
  13 januari, 2012 7:49 e m

  Haha, jag har spenderat julhelgen med att läsa Neal Stephensons ”Reamde” [sic], där det faktiskt figurerar en ”apostrophocalypse”. Fejd mellan två fantasyförfattare hyrda att skriva backdtory till samma spelvärld; den ena en purist som börjar med att bilda sig en känsla för sin nya världs grammatik innan han skriver något, och en som slänger in apostrofer i namn för att det ser häftigt ut. So yeah.

  <– nörd

 6. Pelle permalink
  13 januari, 2012 11:13 e m

  Jag har alltid tyckt att ”sånt” är lite dålig svenska och att det borde skrivas ”sådant” istället. Vad tycker ni?

  • 14 januari, 2012 12:43 e m

   Jag tycker inte det är dålig svenska, men det är ju inte hyperkorrekt svenska. Och det är just för att markera det talspråkiga som man förr satte i en apostrof och skrev ”så’nt”.

   • 14 januari, 2012 7:45 e m

    Kul grej som du kanske redan vet, men för eventuella ännu ovetande kommentarläsares skull: ”hyperkorrekt” används i språksammanhang för att beskriva en, som NE uttrycker det, ”icke-korrekt form som uppstår när språkbrukare vill undvika en form som de tror är dialektal eller annars inte tillhör det skrivna standardspråket”.

    //JJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s