Skip to content

Here we go again

3 oktober, 2011

I dagens DN finns en intervju med professor Sten Levander som fick mig att muttra ilsket i flera omgångar.

Han gjorde en gärningsmannaprofil av serieskytten i Malmö innan de tog honom — som en man mellan 25 och 35, kanske lite äldre, som var mycket ensam; en ganska vid beskrivning kan man tycka — och  pratar också om likheterna mellan honom och Breivik. Han menar att de båda antagligen har en autismspektrumstörning som gått över i Aspergers syndrom.

Och jag ba ursäkta? För det första är Aspergers en autismspektrumstörning. För det andra är det inte någonting man utvecklar, inte något som något annat kan ”gå över” i.

Men jag blir också irriterad över att någon som jag gissar inte är expert på neuropsykiska funktionsnedsättningar ska uttala sig i den här frågan, när han vad jag vet inte sysslat med något diagnostiskt arbete på någondera herre. Och att Aspergers återigen ska bli något slags förklaringsmodell för sjukt och våldsamt beteende. När journalisten frågar vad skillnaden är mellan att bomba ihjäl folk och att skjuta sjuttio personer, blir svaret att för Breivik var det samma sak, han såg dem inte som riktiga människor. Underförstått, antar jag, att det bland annat för att han ju har Aspergers.

Nej. Det är sociopati, inte Aspergers. Folk tror gärna att Aspergers eller autism betyder att man helt lider brist på empati, men så är det inte. Visst kan man ha svårt att relatera till andra människor och förstå hur de tänker och varför de reagerar som de gör, men det betyder inte att man är något slags känslolös robot som lägger huvudet på sned och petar i folk med kniv för att se vad som händer.

Levander pratar om att Breivik led av ”ett vanföreställningssyndrom som passerat gränsen till sinnesjukdom” — borde inte det kunna räcka som förklaringsmodell?

Eventuellt skulle man med lite god vilja kunna tänka sig att det är en journalist som missförstått eller skrivit om till en klantig formulering. Men det betyder ändå att antingen journalisten eller Levander lyft frågan och diskuterat Aspergers som relevant faktor. Och att han utan att reflektera närmare haft med det i texten. (Tillägg: Och direkt efter haft en fråga om de njöt av våld, vilket ser lite ut som en logisk följd.)

Vilket är dåligt, ifall någon undrade.

Annonser
15 kommentarer leave one →
 1. 3 oktober, 2011 10:35 f m

  Jag håller med….. det är en gubb-myt det här om Aspergers som kommer dö med vad 50-plussarna tror om saker. Dom gör det enkelt för sig. 40-talisterna misstror och 30-talisterna ser helst inget samband.

  Nä, jag tycker inte om att man ska blanda in ett ganska svagt begrepp som Aspergers syndrom i såna här saker. Med svagt menar jag att det har blivit flera feldiagnostiseringar, som vid ADHD, (källa: http://www.aftonbladet.se/halsa/article12431716.ab ) och detta kan säkerligen också gälla Aspergers.

  Jag uppfylls inte av beundran av att se hur dessa ”proffs” enkelt väljer att använda dessa diffusa begrepp som dom själva inte förstår sig på. Jag blir bara dum, avtrubbad och enkelriktad – man ska fortfarande sätta sin tillit till auktoriteter som bär på en fet tradition istället för på kunskap….

 2. Frida permalink
  3 oktober, 2011 10:57 f m

  Reagerade också, att det står ”asbergers syndrom” i artikeln drar dock mina tankar mot att journalisten inte riktigt har koll på vad det handlar om och kan vara (med)skyldig till det märkliga uttalandet som ju inte är ett direkt citat.

 3. Magnus Perssson permalink
  3 oktober, 2011 1:24 e m

  har för mig att Sten Levander själv anser att han är expert på Np, och därför brukar uttala sig i såna här fall. Kolla gärna upp hur han agerade i Gillberg-Kärfve-debatten.

  angående AS och empati finns det mycket missuppfattningar, tyvärr. det som autistiska individer brukar uppleva är snarare att de har för MYCKET empati med andra, och därför måsta avskärma sig. plus att de pga av att de är en minoritetsgrupp själva sällan blir bemötta med empati, och därför inte får social träning i hur man hanterar sin medkänsla så att den kan kommuniceras till andra. Man har ju ofta också rätt stora problem med att ljuga, så man har klara problem att förstå varför normalstörda människor så ofta och så tydlligt ljuger om att de bryr sig.

  läs t ex http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/20/sten-levander-bidrar-till-okunskapen-om-asperger

  och
  http://www.journeyswithautism.com/2011/09/19/my-reply-to-simon-baron-cohen/

 4. Paul Stjernberg permalink
  5 oktober, 2011 8:57 f m

  Det var just vad jag själv undrade över. ”Gå över till Aspergers syndrom” ? Hur då ?

 5. Johanna permalink
  5 oktober, 2011 5:07 e m

  Så sant. Som blivande psykolog gråter jag inombords över hur fler än professor Levander (med medias hjälp) lyfter fram aspergers syndrom som nån orsak till psykopatiskt våld. Försökte kolla på nåt tv3-playprogram med Hasse Aro som intervjuade en mördare om sina brott. När Aro frågat typ 3 gånger: ”var det alltså aspergers- kalle* som sköt/slog?” ”Var det Kalle eller aspergers?” , fick jag nog. En sån otroligt enkelspårig och sorglig (OCH FULLSTÄNDIGT VANSINNIG!!!) förklaringsmodell. Jag har fasen inte ens ord för det.
  *kalle/olle/pelle, dunno.

 6. 24 oktober, 2011 12:09 f m

  Många kloka ord här!

  Välkomna till Organiserade Aspergare! http://www.aspergare.org

 7. 24 oktober, 2011 12:11 f m

  För övrigt brukar kvintessensen bli exakt densamma varje gång Levander tillfrågas i AS-relaterade frågor, så till stor del torde det som skrivs handla om vad han faktiskt säger själv.

 8. Martin permalink
  24 oktober, 2011 10:28 e m

  Ingen har ju koll på de begreppen, Utmanar er att pedagogiskt förklara Ad/hd, asbergers syndrom, damb, mbd, DBD, ODD, CD och atuism och dess skillnader.

 9. Martin permalink
  31 oktober, 2011 11:56 e m

  Som jag trodde, kasta inte sten i glashus som det brukar lyda, =)

  • 1 november, 2011 8:04 f m

   Det var kanske snarare så att ingen orkade svara på en snorkig och felstavad kommentar från någon med påhittad mailadress?

 10. Martin permalink
  1 november, 2011 8:07 e m

  Usch va tröttsamt, lönt att ha en blogg om man inte klarar kritik. Är ärligt talat intresserad om någon kan ge en sån beskrivning. Hade varit användbart,. Men är väll tyckandet som är det centrala, inte kunskapen. Eller?

 11. 18 november, 2011 10:44 e m

  Ja du, Martin, när det gäller Aspergers syndrom är det i varje fall tämligen enkelt. Ingenting ett dugg svårare än att vem som helst hade kunnat fatta mycket väl vad det handlade om ifall det bara hade börjat spridas enkla förklaringar från början. Men ett ord råkade missförstås på vägen så att beskrivningarna körde i diket och blev mer och mer fel.

  Aspergers syndrom handlar om ett lite annat sätt att kommunicera som i praktiken blir en nedsatt social förmåga, och detta i kombination med någon eller några former av speciella mönster i intressen och beteenden.

  That’s it, liksom. Rakare kommunikation i olika bemärkelser. Ofta men inte alltid i form av att bokstavstolka. Sämre förmåga att förstå alla icke-verbala kommunikationsformer som kroppspråk, minspel osv. Men inte bara sämre förmåga att själv läsa av andra, utan även en sämre förmåga att själv bli avläst av andra. Detta har förklarats med att människor läser av varandra och kommunicerar sublimalt via något som kallas spegelneuroner, och att ”normala” människor har tillräckligt likadant stämda spegelneuroner och därför kan läsa av varandra mellan raderna så bra som de kan, medan vi aspergare har annorlunda, sämre, trasiga eller färre av dessa spegelneuroner, och därför inte klarar av den delen av kommunikation med andra, varken att ”sända” eller ”ta emot”, så att säga.

  Svårigheterna att läsa av och förstå andra, och deras känslouttryck kan också kallas kognitiv empati. Men folk har då genast hört och fokuserat på ordet empati enbart och utgått från att det syftar på förmågan att känna med och leva sig in i andras känslor, affektiv empati. Det är där felet uppstått, och det är den vägen sedan aktörer som Levander, Martin Grann och Hassa Aro och TV3 har fortsatt irra vidare.

  Den kognitiva empatin ingår konkret i Asperger-problematik, kognitiv empati betyder precis de svårigheter att läsa av människor som syndromet centralt handlar om. Affektiv empati och yttringar av det beskrivs de facto ingenstans i det som måste finnas hos alla som har diagnosen och har aldrig gjort det. Man kan, men behöver inte, ha ”brist på social eller emotionell ömsesidighet”. Det är ett av de fyra exemplen på hur personens ”kvalitativt nedsatta förmåga att interagera socialt” ska yttra sig (på minst två av de fyra sätten).

  En fiktiv mycket typisk aspergare är ganska omtalad på tv nu denna höst, Saga Norén vid Länskrim Malmö i serien ”Bron”. Klockren och i min mening riktigt välspelad Asperger. Det har till och med framhållits i serien att gärningsmannaprofilen på seriens mördare stämde in på henne också, dvs det är inte dessa drag som i sig leder till att man spårar ur och begår våldsbrott, men inget som säger att inte den som har Asperger också kan ha andra värre störningar också, och därför gå över fel gränser. Samtidigt har serien också gett en jättekänga till slaskjournalism om diagnoser, i serien illustrerat med att seriens osympatiske journalist publicerade en lista över nyss utskrivna från psykvården i tidningen.

 12. Martin permalink
  19 november, 2011 6:58 e m

  Tack Anders.Kan en vuxen människa få aspergers syndrom eller är det medfött?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s