Skip to content

Fyra bröllop och en blä

4 mars, 2011

OK, nu ska TV4 börja sända Fyra bröllop, ett program efter amerikansk förlaga som är typ som Halv åtta hos mig (vars tablåplats det också tar över) fast för bröllop. I varje avsnitt är det fyra brudar som går på varandras bröllop och röstar fram vem som vinner en bröllopsresa.

Jag har läst om den amerikanska versionen och tänkt ungefär samma som jag tänker nu, nämligen att det är kanske inte helt hundra att behandla ett bröllop som något med ungefär samma laddning som en middag. För det är det inte. Det är tre kvinnor som ska turas om att kritisera en fjärdes bröllop, en dag som för det första har viss känslomässig vikt och för det andra antagligen har tagit en hel del ansträngning och stress och pengar att få till. Det är kanske lite annat att få höra att man inte har någon smak när det gäller dekorationer, eller att ens klänning är ful eller att tårtan var äcklig, på eller strax efter sin bröllopsdag, än att få höra att ens risotto var lite jolmig. En aning kanske. (Det finns säkert alltid folk som tycker sånt på bröllop, men för det mesta är de vettiga nog att hålla det för sig själva eller i alla fall bara skvallra utom hörhåll.)

Bröllop kan redan så lätt bli en tävling — med andra brudar i bekantskapskretsen, med brudar i tidningar och på bloggar och på film och i hela den här kulturen vi har som kretsar så jäkla mycket kring bröllop. Det känns inte helt snällt att konkretisera och bokstavliggöra det på det här viset.

Men sen är det också det där med att programmet egentligen borde heta ”Fyra brudar”. För det är vad jag förstår bara brudarna som är med och tävlar. För, vadå? Det är ju de som har en vision för bröllopet, det är de som planerat allting, och det är de som är bitchigast när det gäller att bedöma andra. Eller?

Kunde det inte vara fyra brudpar, om vi nu prompt måste ställa bröllop mot varandra? Jag är givetvis lite extra känslig och partisk i den här frågan, men vafan. Kan vi inte i alla fall då och då låtsas som om det faktiskt är två personer som gifter sig, två personer som tycker saker, två personer som leker bröllop?

Annonser
20 kommentarer leave one →
 1. 4 mars, 2011 3:08 e m

  Det får mig att vilja sälja min tv bara för att inte råka zappa förbi reklam för programmet ens!

 2. 4 mars, 2011 3:33 e m

  Vilken vidrig programidé. Men ett upplyftande blogginlägg – det är skönt att se att det finns människor som kan tänka själva.

 3. 4 mars, 2011 4:18 e m

  Överhuvudtaget är denhär sortens program helt knasiga. Denhär tävlingsmentaliteten hela tiden – kan folk inte slappna av and let it be? Varför måste det finnas vinnare och förlorare, får vi inte bara finnas till och pynja på med vårt utan att behöva jämföras med andra?

 4. chall permalink
  4 mars, 2011 7:50 e m

  …men det är ju inte en dag för båda – det är ju brudens dag. ^^

  ”It’s your day darling. Your day to shine as a beautiful bride” som en av mina amerikanska vänner sa till mig för ett tag sen. Jag mumlade något om att ”vi går in tillsammans, som ett fritt val att vi valt att leva ihop” och att det är ”vår dag”… men det är liksom så ingrott här att kvinnan drömt om bröllop sedan hon var liten och att mannen är en del av det, men det viktigaste är att hon blir Mrs Mannens För och Efternamn.

  Och att det inte är manligt att bry sig om bröllopet – förutom pengaaspekten då. Om inte brudens föräldrar betalar för ”det är den viktigaste dagen i hennes liv”.

  Jag har sett det där programmet och dom bedömmer ”klänning, mat, upplevelse, platsen och cermoniin”. Sen summeras poängen ihop. Det är ju en del av det där ”min dag ska vara superspeciell och helt annorlunda än alla andras och alla ska komma ihåg vad coolt mitt bröllop var”. Medan jag sitter med min naiva syn på att varje bröllop jag gått på är underbart när jag ser brudparets glada ansikten och fånleenden för att dom är så lyckliga. 100 000 kr fattigare eller bara 2000 kr….

 5. chall permalink
  4 mars, 2011 7:53 e m

  och jag undrar om det inte heter 4 brides… eller om det var en av de andra såporna/reality tävlingarna med brudar. (värsta hittills var nog ”The perfect bride” där brudar tävlar mot varandra och vinner skönhetsoperationer så att dom kan bli ”den perfekta bruden 6 månader senare” för sin brudgum…. om det bara vore så enkelt, och framförallt är det inget om hur man får det bra äktenskapet/relationer – bara yta.

  /bittert gnäll

  • Julia permalink*
   4 mars, 2011 7:55 e m

   Nä, det heter Four Weddings. Finns också ”Bridalplasty”. Blä.

   • chall permalink
    7 mars, 2011 6:16 e m

    Ah, Bridalplasty var det andra programmet jag tänkte på. Jag såg ett avsnitt och var i chock efteråt… avslutningskommentaren från programledaren var ”You will have to leave this house. You will still get a wedding, but you will not the perfect bride” … well…

    men men, det är väl inte så förvånande egentligen när många verkar vara så oerhört fokuserade på en dag och att det ska vara coolt och ”unikt” etc – men inte funderar på hur det är första dagen som gifta, eller åre nummer fyra eller så.

 6. .m. permalink
  4 mars, 2011 9:09 e m

  Jag läste också om det här programmet och det slog mig då också att det bara var fyra tjejer som var med och det framställdes som om det var _tjejerna_ enbart som planerade _sina_ bröllop. Ingenstans verkade det finnas en partner som hade någonting att säga till om eller någon åsikt. Eftersom jag själv är mitt uppe i det och aldrig skulle få för mig att lämna allt ansvar till den jag ska gifta mig med så kändes det helt absurt.

 7. Emma permalink
  4 mars, 2011 11:26 e m

  men det hela bygger väl på att i och med bröllopshysterin/trenden så har man en hel drös med vigdande (?) människor som faktiskt inte ser till symboliken att gå tillsammans och lova saker. i och med bröllopshysterin/trenden har vi ju fått en egen liten (stor? nä jag tror den är liten men ser stor ut, tar stor plats) backlash-värld där man på riktigt kan föra diskussioner om… ja jag är fortfarande i chocktillstånd över synen på bröllopsbantning, och just hur det verkar bara vara en part som blir gift och den andra jamsar med i mörk kostym. att det är MODELLEN vi ska mäta oss efter, samtidigt som jag tycker vi svenskar generellt verkar så himla bra på att göra det till en pargrej och inte flickdrömmen som blir sann. men jämställda par verkar inte gå att tjäna så mycket pengar på.. jamen iaf, när vi då har den här drösen människor som inte bryr sig om det som är så mycket större än kläder och dukning, då är det klart de vill tävla. alltså teve överlag, de gräver fan sin egen grop. man tar tillbaka big brother och använder sina surt förvärvade reklampengar till att köpa in skitkoncept och fler ställer teven i garderoben när man kan ladda hem de serier man vill se och slippa ens behöva råka se en glimt av resten. internet ftw!

 8. 5 mars, 2011 12:41 e m

  Ja för det vet du väl att män egentligen inte vill gifta sej, men dom ställer upp och gör det ändå för att vi kvinns är så fixerade. Urk.

 9. 5 mars, 2011 2:24 e m

  hoppas det blir lika småputtrig stämning som i halv åtta då. men det kanske inte är troligt, känns mer som catfights och bridezillautbrott står på menyn…

  • 8 mars, 2011 12:57 e m

   Alltså det lilla jag har sett är inte nödvändigtvis alltid jättebitchigt, men det är liksom tillräckligt mycket kritik att det blir lite obehagligt.

 10. 7 mars, 2011 10:13 f m

  Men gud.. Vad folk kan tänka sig att ställa upp på för att få lite extra pengar och kanske uppmärksamhet (oavsett bra eller dålig).

  Förhoppningsvis är det frivilligt att ställa upp i en sådan tävling.

  Kalla mig traditionell, men att ingå äktenskap med någon känns som en ganska så intim och privat grej man (jag) vill göra inför vänner och familj, inte någon smakdomare.

 11. 7 mars, 2011 10:33 f m

  Word.

 12. 9 mars, 2011 10:03 f m

  Om 10 år har man lagt ner TV som media, förhoppningsvis

 13. cicci permalink
  19 april, 2011 6:36 e m

  Jag är en av brudarna i serien, och jag vill bara kommentera det här inlägget med att det var den roligaste sommaren på lääänge, och jag skiter i vad dom andra brudarna tycker, dom får kritisera hur mkt dom vill, alla har olika smak.. Det finns folk som tycker de här e en jätterolig programidé. Tur att vi alla e olika!

  • 28 april, 2011 3:58 e m

   Cicci, gud vad kul att se din kommentar! Du har ju ingen aning om vem jag är, jag jobbade inte på fält så vi sågs aldrig, men jag jobbade på produktionen. Tänkte bara säga att du verkade så sjukt gullig och nu får jag ju inte skriva för mycket men jag och dom jag jobbade med älskade din sång och det var så jävla modigt, roligt och bra gjort. Tänkte bara säga det :) Och till alla andra: det är faktiskt inte bara ”förnedrings-tv”, det är väldigt fint och mysigt och vackert ofta också. Det är ju inte vmeningen att det ska vara negativt, det ska ju vara mys-tv för familjen… med en touch av drama :)

 14. 28 april, 2011 3:39 e m

  Detta är ganska roligt, att läsa alla kommentarer också. Jag jobbade med Fyra Bröllop under produktionen som pågick förra året, och när jag först fick höra om programidén på efterbearbetningen höll jag på att smälla av och tänkte samma sak som alla andra i det här kommentarsfältet (och självklart du som skrev inlägget). Jag tänker inte försvara formatet i sig, men jag måste ändå kommentera lite. Någon i kommentarsfältet hoppades att det var frivilligt att ställa upp i tävlingen. SJÄLVKLART är det frivilligt. Själva formatet innebär också att bolaget ”bara” är där och filmar. Man lägger sig inte i själva bröllopet, såklart. Dock, detta om att det borde heta ”Fyra brudar” – ja, kanske. Men för det första kan man inte döpa om ett format hur som helst, eftersom det ägs att ett bolag. För det andra handlar det om vilka som söker också – du kan inte tvinga en man att vara med bara för att man måste ha med en brudgum. Brudgummarna figurerar i programmet, men står inte i centrum av den enkla anledningen att det inte fanns någon brudgum som passade. När man castar måste man, i alla program, försöka sätta ihop en konstellation som fungerar ihop för att skapa ”bra” tv-material. Passar inte en man, så blir det inte en man. Det handlar om mycket pengar, och ja, det är tyvärr pengarna som styr, särskilt på en kommersiell kanal som tv4. Jag tänker inte försvara redigeringen eller någonting, och visst är det tråkigt att vissa brudar är snälla mot andra och får skit tillbaka, men dom flesta säger faktiskt ”elaka” saker om dom andra. Alltså vet dom vad dom ger sig in på. En brud ville till och med skilja sig och gifta om sig ifall det skulle bli en säsong två! DET är sjukt. Det är helt upp till dom som är med att vara med. Dom sökte själva. Och redigeringen visar mest på hur det faktiskt såg ut, man har inte förvärrat; snarare har man många gånger förskönat för att inte ”förstöra” brudarnas ”största dag”. Visst, formatet är knäppt. Men om dessa brudar verkligen ser detta som sin största dag i livet, på riktigt alltså, så vill dom kanske inte ha en massa kameror och ljudbommar som stör. För kamerorna stör. Såklart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s