Skip to content

Dis-dystopi

12 oktober, 2010

Det har skrivits en del om Banksys Simpsons-intro (hittar ingen vettig videoversion som inte plockats bort av Fox, men här är en lite halv-okej) och ett ord som återkommer är dystopisk. Dystopisk lagerlokal, dystopisk vision, och så vidare.

Alltså. Det är väl inte så jäkla dystopiskt att beskriva en kinesisk? koreansk? sweatshop. Väldigt mycket tecknade serier görs helt eller delvis i om inte sweatshops så fabriksliknande storkomplex av anonyma utlänningar (bland annat Simpsons, vilket de fått kritik för). Och Simpsons-leksaker och annan swag görs nästan garanterat inte i USA för vettiga löner. Introsekvensen är mest en, ja, en topi, typ. En satir, vilket är vad Simpsons generellt sysslar med, med lite överdrivna inslag i form av fastkedjade enhörningar och söndermalda kattungar som stoppning.

(Alltså, ja, dystopi i den bokstavliga bemärkelsen dålig plats. Dystopi i bemärkelsen skräckvision och överdriven framtidsbeskrivning, nej.)

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. 12 oktober, 2010 10:17 f m

    Jag tycker snarare att det är en så överdriven dystopi, särskilt enhörningen, att det gör att all relevant kritik av den faktiska situationen (dålig arbetsmiljö, dåliga löner) bara framstår som småttig.
    Mer här: http://www.extraallt.com/2010/10/banksy-leder-tanken-fel.html

  2. 12 oktober, 2010 10:56 f m

    Fast… Simpsons tecknas av välbeställt medelklassfolk i Sydkorea, ett av världens rikaste länder. Simpsons har nämnts lite insinuant i artiklar om tecknare i Nordkorea, som har sämre villkor och har använts av Akom för andra filmer, men jag har inte sett någon med belägg påstå att något Simpsonsavsnitt tecknats där.

    Leksaker och CD-skivor tillverkas säkert i mindre jättetrevliga miljöer, men eftersom det öppnar med tecknarna blir det mest en uppvisning i Banksys egna fördomar. Fjärran östern som fjärran östern, liksom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s