Skip to content

Smile though your heart is aching

17 september, 2010

Jag har inte läst Barbara Ehrenreichs Smile or die än, men jag vill. Här är en fantastisk video med en illustrerad föreläsning med Ehrenreich (finns ett gäng såna videor med olika föreläsningar, klart värda att se), som handlar om positivt tänkande och varför det är inte bara larvigt utan farligt att säga åt folk att allt går att göra med lite optimism och tankemagi. Jag vet inte vad jag blir mer provocerad av — folk som ska individualisera allt till att varje enskild person kan göra vad som helst och deras sammanhang och ursprung och förutsättningar spelar ingen roll, eller folk som typ menar att man har tänkt sig till cancer och kan tänka bort det igen.

(Elin skrev nyligen en text på temat.)

Annonser
7 kommentarer leave one →
 1. 17 september, 2010 11:21 f m

  Boken är fantastisk. Ett måste att läsa.

 2. 17 september, 2010 12:15 e m

  Vad jag vet så är det faktiskt lättare att tillfriskna från allvarliga sjukdomar om man mår bra, så något ligger det i det där med att ”tänk bort cancer” även om det givetvis krävs mer än en smajl.

  Boken verkar intressant. Jag ogillar verkligen den hör superindividualismen som vuxit fram, men jag är ändå kluven. Ibland måste man ju tänka positivt för att komma ut ur vissa situationer i livet, det funkar inte att bara älta och oroa sig en massa heller. Men som med allt annat är det inte svart eller vitt.

 3. Jessica permalink
  17 september, 2010 12:27 e m

  Jag har läst den. Och bland annat berättar Ehrenreich att påståendet att ”positiva” människor tillfrisknar i högre grad bygger på en gammal och illa utförd studie som inte undersökte en specifik cancerform, utan alla möjliga (det är klart det är lättare att vara positiv om man har en form som är dokumenterat mottaglig för behandling än en med dålig prognos. Och kan man tänka sig, dödsfallen sammanfaller också med cancertyperna. Who would have thunk!) sedan dess motvisats.

  Tillfriskningsgraden verkar vara ungefär samma, men livskvalitén är något lägre hos dem som måste låtsas vara optimisitiska för att hålla omgivningen nöjd. Folk får bokstavligen utskällningar om de vågar vara det minsta pessimistiska. Den som inte ler och ser sin cancer som en ”gåva som gjort mig ödmjuk inför livet” får höra att de får skylla sig själva om de dör.

  Positivt. Mm.

 4. 17 september, 2010 11:25 e m

  Fan vad bra att du tar upp det här! Läste boken i våras, den äger. Är så sjukt trött på det här egoistiska fasadbyggandet. Tänk negativt ;)

 5. 22 september, 2010 8:35 e m

  Om en sektledare säger åt nån sjukling att dom är sjuka pga att dom har syndat och kan bli friska om tron är tillräckligt stark, då skriker hela sekulära Sverige ”FY!”. Men om en ”lycko-guru” säger åt en sjukling att dom blivit sjuka för att dom inte tänkt tillräckligt positivt, och att dom kan bli friska bara dom tar sej i kragen humörmässigt, då hejar folk på – fast det är exakt samma resonemang, minus Gud.

Trackbacks

 1. Tweets that mention Smile though your heart is aching « Julia Skott – pangbrud och skjutjärnsjournalist. -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s