Hoppa till innehåll

Fler roliga saker om glycerin

30 maj, 2009

– Glycerin är en så kallad humektant vilket betyder att den binder fukt. Så om du har glycerin på huden suger den åt sig fukt från luften eller om du fortfarande är duschfuktig, och binder vattenmolekylerna. Men om luften är torrare än du är kan den också suga ut fukt ur huden istället. Så teoretiskt sett (och här börjar jag spåna fritt; kom ihåg att sist jag läste kemi eller fysik i organiserade sammanhang var tio år sedan) så skulle glidmedel kunna göra dig torrare, om du är fuktig men använder glidmedel ändå —  eller kanske om det börjar torka till i samma veva som du börjar sava? Någon med mer relevant utbildning får gärna hoppa in.

– Vid tvålframställning bildas bland annat glycerin. Kommersiella företag använder ofta avancerade processer för att extrahera detta glycerin, och säljer det sedan till företag som gör krämer. Så i princip tar de bort en ingrediens som återfuktar, vilket gör att tvålen är mer uttorkande, så att du måste köpa en återfuktande produkt. Ka-ching! (Ja, min foliehatt är jättesnygg. Kommersiellt framställd tvål brukar också innebära att allt fettet omvandlas; hemgjord tvål innehåller ofta fortarande en del fett förutom glycerinet, den är överfettad och torkar därför inte ut lika mycket.)

– Klick går att använda som styling om man har lockigt hår.

Och förstås:

5 kommentarer leave one →
 1. Carilion permalink
  30 maj, 2009 1:09 e m

  Vilken intressant frågeställning om glycerin. Jag tror så här: Vattenbaserat glidmedel består ju ändå mest av vatten, glycerinet är mer eller mindre mättat och i alla lägen innebär det nog en nettotillförsel av fukt.

  En mer akademisk fråga är vilken effekt rent glycerin har. Där är nog svaret mer komplext. Jag tror att glycerin ”stjäl” fukt genom att dra ut den från vävnad och ytliga blodkärl – inte helt olikt hur vanlig lubrikation pressar ut vätska. Å andra sidan har ju en upphestad slida också bättre blodgenomströmning vilket möjliggör mer vätska över längre tid. Hmm… Svårförutsägbart :)

  En tredje intressant fråga är vart fukten tar vägen även om glycerinet/något annat absorberar den. Så länge den är kvar i slidan borde den inte vara mer känslig för avdunstning och någon annanstans lär den inte ta vägen.

  Mer relevant: En viss avdunstning sker ju även av vattnet i glidmedel, och om mer vatten tillförs räcker glidet längre. Glidmedel tillför alltså mer glid till fittor som håller sig våta på egen hand.

 2. Carilion permalink
  30 maj, 2009 1:10 e m

  Långa kommentarer hejsan. Jag borde kanske ha en egen blogg att svara i istället. Hoppas det är lugnt.

 3. 30 maj, 2009 1:22 e m

  Det är absolut lugnt — jag älskar diskussioner där kemi och vilda spekulationer möts.

 4. 30 maj, 2009 4:17 e m

  Jag älskar verkligen typot ”upphestning”. KLAD HEST.

 5. 30 maj, 2009 4:18 e m

  Haha. JETEKLAD HEST.

  Kladd-hets?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s