Skip to content

(Jag behöver en ny kategori: Lättroad och jättenördig)

17 mars, 2009

Igår diskuterades som sagt bland annat upphovsrätt och stöld och allt det där, och jag började fundera lite på hur intressant det är att man inte är så benägen att ställa om sitt tankesätt, att man gärna förhåller sig till innovationer, både tekniska och andra, utifrån äldre saker de är analoga med. Man förklarar saker för sig själv och för andra på ett sätt man tycker är lättare att ta till sig. En bil är en vagn utan hästar — och har, för den delen, ”hästkrafter”.

Men de saker som alltid existerat, det vill säga som man alltid har haft tillgängliga under sin medvetna livstid, är både sin egen referent och referens — eventuellt går det då åt andra hållet, att folk förklarar vinyl som en slags gammalmodig CD-skiva för sina barn (som kanske inte ens använt en CD-skiva heller, för den delen).

När jag ett tag lånade ganska mycket e-böcker från biblioteket tyckte jag det var lite larvigt-finurligt att det fanns något slags program som gjorde att du kunde ”lämna tillbaka” boken, någon liten applikation som behövdes för att kunna låna, som sen garanterade att du raderade filen innan en viss tidpunkt. (Jag har hunnit glömma de exakta praktiska detaljerna, men ungefär så.) Man kunde få förseningsavgifter och hela apparaten. Men det bästa var att den som konstruerat systemet verkligen tänkte på bokfilen som analog med ett fysiskt exemplar av boken. När någon lånat en e-bok var den verkligen utlånad, och nästa person som ville läsa fick vänta på att den blev tillbakalämnad.

Upprepar: Man fick vänta på att en e-bok skulle bli tillbakalämnad. Att systemet skulle avgöra att en fil, som egentligen kunde laddas ner om och om igen utan att utarmas eller försvinna, inte bara nu var av-lånad i en låntagares dator, utan också tillbaka i sitt lilla helt hypotetiska elektroniska fack.

Jag undrade då och undrar nu om det var för att det var lättare att programmera så, eller om det var för att den som beställde konceptet inte ens kunde föreställa sig annat än fysiska böcker på fysiska hyllor, och beställde programvara därutefter.

Annonser
8 kommentarer leave one →
 1. 17 mars, 2009 1:21 e m

  hahahaha! du skojar! fick man verkligen vänta på e-boken?

  guuuuud.

 2. Martina permalink
  17 mars, 2009 9:02 e m

  Det har väl med upphovsrätt och sånt fjams att göra. De betalar förmodligen för ett elektroniskt ex av boken och då kan de inte bara ”låna ut” den till ett obegränsat antal personer samtidigt. Det vore ju ingen störe skillnad mot att lägga ut den på Pirate Bay.

 3. 17 mars, 2009 9:34 e m

  det martina sa… skulle jag tro. får inte författare royalties på utlåning och biblioteken köper ex?

  men det är ändå väldigt roligt. kan inte tänka mig att det finns nån form av programmeringsteknisk förevändning för att det skulle vara enklare på rådande sätt.

 4. 17 mars, 2009 9:39 e m

  Jaja, det gissar ju egentligen jag också. Men det är roligt ändå.

 5. 17 mars, 2009 10:16 e m

  Det låter ju massivt bisarrt. De e-böcker man kan låna på biblioteket där jag jobbar existerar inte i ”ett” ex utan dem kan hur många personer som helst låna samtidigt. Med det system som du beskriver går ju halva grejen med e-böcker åt fanders!

 6. storasystern permalink
  18 mars, 2009 6:17 e m

  Julia, det här är helt fantastiskt och har gjort min dag. Tack för det.

 7. 19 mars, 2009 8:36 e m

  Helt efterblivet… jag satt en del via Södertörns bibliotek och läste. Då kunde man få vänta på att ladda ner en pdf för att den var upptagen.

  Lättare att programmera? Inte direkt…

 8. maloki permalink
  20 mars, 2009 6:07 e m

  Helt galet skrattretande :s
  Fick du nå förseningsavgifter? :/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s