Hoppa till innehåll

Does not compute?

22 oktober, 2008

Jag kom på en grej, apropå tjockisandet, som det känns som att någon annan säkerligen borde ha kommit på innan. Men ändå.

Vi fascineras av defekter. Saknade armar, missbildade händer, stora lila utväxter. Hjärnan vet vad som borde vara där, hur en människa generellt ska se ut, och det hisnar när mallen och verkligheten inte matchar. Som fantomsmärtor mellan öga och hjärna. Det går inte att inte titta. Samma sak gäller för mindre fel – ögon som sitter olika högt, en sned näsa. Det ger inte lika stort utslag, men hjärnan reagerar.

Storlek (vaddering, kroppsform, benstomme) däremot, finns det inte en lika klar mall för. Det finns i princip bara den socialt konstruerade mallen, som varierar över tid och med hundra olika faktorer. (Nu pratar jag inte om fyrahundrakilosmannen som ganska uppenbart har fysiska problem och inte är den bästa tilltänkta gendonatorn och/eller beskyddaren och/eller jägaren och så vidare, ur ett evolutionellt perspektiv. Det ligger utanför hjärnans ganska generösa mall, som jag tänker mig det.)

Så där är det kollisionen mellan det biologisk-undermedvetnas ”ja, OK, allt är som det ska och sitter där det bör” och det social-undermedvetnas ”HERREGUD VALKAR” som skapar svårigheter. Reptilhjärnan säger All clear, VeckoRevyn-hjärnan säger …näää… och vi får lite ont i huvudet och vet inte riktigt varför vi plötsligt vill krypa upp i soffan och äta glass.

2 kommentarer leave one →
  1. 23 oktober, 2008 5:35 e m

    Ja, jag är helt på din linje och glass skulle smaka förträffligt nu efter pannkakorna :D

    Gillar din blogg… kommer nog tillbaka skulle jag tro.

Trackbacks

  1. Tjåkis, en introduktionsföreläsning « Julia Skott – pangbrud och skjutjärnsjournalist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s