Hoppa till innehåll

Let’s talk about tjåkis

21 oktober, 2008

eff tyckte inte att jag skulle kalla mig själv för tjockis. Eller snarare tyckte han att jag inte ÄR en tjockis. Det är en ganska viktig distinktion.

Nu är det ju så att jag ganskasåmycket är en tjockis. Och inte har några problem med att kalla mig för tjock. (Däremot är det väldigt kluvet om andra får göra det, eftersom det oftast läggs in ganska mycket mer i ordet än jag gör. För mig är det ett ganska enkelt beskrivande ord. Pangbom.) Jag säger det igen – det är varmt och trångt i tjockisgarderoben, så jag kliver ut. 

Jag har i princip alltid varit en tjockis, i varierande grad. Jag har vägt mer än nu, och jag har vägt mindre – om ni vill kan jag berätta både om perioderna när jag inte åt och när jag tränade sex dagar i veckan – men ändock. Tjockis. Jag är en snygg tjockis, och för det mesta ganska nöjd med mig själv, men tjockis likväl. (Har tjockis slutat vara ett ord för er med? Tjockis tjockis tjockis. TJOOOOCKIIIIIS.)

Däremot är jag en lönntjockis. Inte så att jag är lönnfet, utan att jag är lite av en stealth-tjockis. Jag är oproportionerligt tjockis. Jag har biffiga armar och bred röv med matchande lår, och ganska liten midja.  Kika på den fina byline-bilden till höger – man ser antydan av en dubbelhaka, men också nyckelben och bröstmuskler. (I-lands-orättvisa: Köttig rygg men synlig definition på övre magmusklerna. Inte logiskt.)

Det behöver inte vara svårare än så. Skulle man ju kunna tycka. MEN. Det finns ju de som gärna vill stänga om tjockisgarderoben. Att vi ska sitta kvar därinne och lukta malkulor. Särskilt om man ska jobba med meeedia. De kan bita min glansiga metallröv. Jag sitter här, på bästa sändningstid, och är tjock i en ruta nära dig. Tjoho!

(Jag kan erkänna att jag faktiskt lekte lite pinuppa när jag kom hem igår kväll och inte kunde sova. I’m supafly! Lite sugen blev jag nog på Tjockisbloggens modell-för-en-dag-tävling, men det är en bra bit till Luleå.)

22 kommentarer leave one →
 1. 22 oktober, 2008 2:04 f m

  FETTO!

  ”Jag har biffiga armar och bred röv med matchande lår, och ganska liten midja. ”

  Alltså… jag är så så så avis på kvinnor som är så. På ett bra sätt, mestadels. Du verkar inte ha mer än antydan till dubbelhaka heller. Åååah!

  Har du nån sorts ukrainskt påbrå snarare än sibirien-ryskt?

 2. 22 oktober, 2008 10:04 f m

  Stealthtjockis! Vad roligt! Jag är också stealthtjockis; har så breda axlar att de tar fokus från resten.

 3. 22 oktober, 2008 11:24 f m

  JAg har ju det problemet att jag är så ENORMT muskulös UNDER fettet, vilket innebär att lägger jag på mig ett kilo så ser det/jag ut som värsta Chris Farley (may he rest in peace). Därför är ju också BMI helt värdelöst på mig, ”men du har ju en BMI på typ 50!”, -JAAA, men musklerna då, måste man inte räkna bort dom innan, WTF?

  Eller så brukar jag säga iallafall.

 4. 22 oktober, 2008 12:43 e m

  sorry men nej. jag kan inte hålla med. jag vet att jag inte har så mycket att gå på spacifikt här, men det är generellt så låg tröskel för när en tjej blir tjockis. mest i självbild, men tyvärr bland andra också.

 5. 22 oktober, 2008 2:51 e m

  Väldigt bra skrivet.
  Minns när jag var liten och överviktig (jag var tjockis upp till femton års ålder ungefär) och blev kallad för tjockis och jag alltid svarade ”nej, mamma säger att jag har kraftig benstomme, jag är inte tjock!”.
  Behöver jag tillägga att jag satte skrattet i halsen sen när jag kollade South Park och Cartmans inte tjock-argumentation? På något sätt hade det varit enklare om jag bara hade konstaterat att ”ja, jag är tjockis, okej?”. Ta tillbaka definitionen och göra den till min, som jag tycker du gör jävligt bra här.

 6. 22 oktober, 2008 3:06 e m

  Jag har rätt kraftig benstomme, vilket betyder att mina ben numera syns rätt mycket fast jag inte är _så_ smal. Det är väldigt väldigt kul att säga ”jag är inte smal, jag har kraftig bestonne!”.

 7. 22 oktober, 2008 3:29 e m

  Tanja: 1) Nä, ganska säker. Däremot allt möjligt annat. FÖRSÖKER DU KALLA MIG FÖR BONDMORA ELLER? (Och som att jag skulle frivilligt ladda upp bilder där dubbelhakan är ute i full kraft…) 2) Hah, det minns jag också när jag tränade hårt och gick ner, att jag började bli obehagligt benig både här och där långt innan jag var ens tillnärmelsevis smal. Jag är byggd som en tvåmeters manlig brottare, typ. Sen att jag är enåsextifem och tjej är väl som det är.

  Max: Bra plan.

  Gustav: Så JÄÄÄÄVLA typiskt patriarkalt att försöka ta ifrån mig mitt eget definitionsföreträde. (Men ja, du har ju rätt; killar kan bli mycket större innan de är tjockisar.)

  Elin: Tack!

 8. 22 oktober, 2008 3:46 e m

  Grovt Initiativ: Så jävla less på reflexen ”meh du är ju inte tjock”. Nu vet ju inte jag om du och Julia hänger AFK också, men seriöst, om Julia kallar sig tjock (och uppenbarligen inte på ett jag-är-tjock-och-värdo-sättet), varför säga emot? Varför inte låta nån självdefiniera sig som tjockis? Tjockis behöver inte alltid vara en negativ konnotation.

  /Annan (som är tjock OCH lägger upp dubbelhakebilder på sin blogg)

 9. 22 oktober, 2008 4:34 e m

  Som att någon ens ser dubbelhaka när det är både tuttar och söt bebis i bild…

 10. 22 oktober, 2008 5:30 e m

  julia och annan: inte för att ta bort definitionsrätten, inte för att göra nåt slags inställsamt smickrande/bekräftande. utan för att det är att kalla alla andra med typ samma kropp för tjockisar oavsett om de vill det eller inte.

  jag fattar och sympatiserar med att ta bort den negativa konnotationen, men det här är inte exempelvis nigger-analogt, för det är så mycket med oklart vilka som ska inkluderas. jag hoppas det kommer att bli en mindre känslig sak under min livstid, men tvivlar.

 11. 22 oktober, 2008 6:01 e m

  Jag vidhåller nog att någon annan med samma typ av kropp som jag är en tjockis. Igen, utan att lägga in något mer i det.

  Here a tjockis there a tjockis everywhere a tjockistjockis!

 12. 22 oktober, 2008 6:10 e m

  Let’s agree to disagree dårå. Man definierar så klart sig själv och får/bör göra så, men att andra måste köpa det rakt av eller tycka samma sak är idioti på hög nivå, så ska vi icke ha det.

  Det finns folk som påstått att jag inte är tjock och i rätt (fel?) ljus ser det ut som jag är en halv mazarin från femdubbel bypass.

  Sen var det inte en reflex, mest så att jag sett åtminstone några bilder på J-Skott och därigenom tyckte att påståendet var ren bullshit. Kan förstås övertygas om motsatsen, med vad jag kunnat urskilja angående J-Skotts övertalningsmetoder kommer det i viss mån inbegripa bysten och suggestiva poser.

 13. 22 oktober, 2008 6:16 e m

  Nu förstår jag inte vad du menar. Jag har rätt har alltid haft rätt kommer alltid ha rätt. Alla som inte tycker som jag tycker fel. Basta.

 14. daniel permalink
  22 oktober, 2008 6:17 e m

  En snubbe som ifrågasätter andras rätt att definiera sig själva… någon som är förvånad?

  Om jag vore en tjockis skulle jag ätit lite chips nu och jäst framför tvn. Mmmh.. chips.

 15. 22 oktober, 2008 6:20 e m

  Har ingen bastu.

 16. 22 oktober, 2008 6:29 e m

  Grovt initiativ: Jag vill påstå att alla andra som ser likadana ut faktiskt också ÄR tjockisar. Och allt annat de säger är bara lur. Jag tycker att det är så sjukt konstig inställning att Julia inte får kalla sig tjockis för att det kanske sårar andra – wtf? Tjockis != ful. Julia är grymt snygg. Men smal, det är hon inte.

 17. Anna, fellow tjockis permalink
  23 oktober, 2008 11:29 e m

  Jag ville så gärna skriva något om det här men jag visste inte riktigt vad jag ville säga. Men hursomhelst, det är fint av dig att hjälpa till att avdramatisera ordet tjockis och försöka få bort den onödiga tjock=ful-villfarelsen som härskar. Som att fulhet inte kunde infinna sig på egna meriter utan alltid måste härledas till lite (eller mycket) extra fett, liksom.
  Jag tror mest jag ville säga TACK för den här texten. Det behövs så många fler tjockisar som vågar återta ordet tjockis och rätten att tycka att man är fin.

 18. 24 oktober, 2008 8:06 f m

  Tack själv. Och varsågod. =)

 19. 6 december, 2010 1:56 e m

  jag skrev precis om det här fenomenet. Tjock. Och mina känslor inför att vara en tjockis. Och om tankarna kring vad andra ska tycka om att jag är tjock och jag blir så jävla förbannad på mig själv för att jag låter tramsiga normer och ideal styra över mitt liv så pass att jag inte fullt ut kan njuta av mig själv, min kropp och maten jag äter.

  livet är ju så kort. Varför får den här ytliga skiten så pass mycket utrymme i livet egentligen? Och hur fan gör man för att släppa taget?

Trackbacks

 1. Tjåkis, en introduktionsföreläsning « Julia Skott – pangbrud och skjutjärnsjournalist.
 2. Du är ju inte tjock « Julia Skott – pangbrud och skjutjärnsjournalist.
 3. Du borde gå ner några kilo, men annars är du söt. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s