Hoppa till innehåll

En misslyckad återkomst.

13 maj, 2008

Jag älskade Gilmore Girls. Hett och innerligt. Kulsprutedialogen passade mitt sinne, det var roligt och smart och jag gillade nästan alla figurer. Vissa bitar av Rorys utveckling speglade dessutom ibland min egen – till exempel var hon klar med utbildningen och skulle försöka räkna ut vad hon ville med sina journalistiska passioner samtidigt som jag sökte praktik och hade ångest.

Det var en-typ-två säsonger som inte var lika underbara, men till och med dem kan jag inlemma i min kärlek. När jag läste att Amy Sherman-Palladino, som skapade och skrev stora delar av serien, hade en ny på gång blev jag glad. Häromdagen fick jag till slut se de första tre avsnitten av The return of Jezebel James.

Och så blev jag ledsen. Och inte alls förvånad när det visade sig att det bara blev tre avsnitt. Till och med om det mycket felplacerade burkskrattet avlägsnats kirurgiskt hade det inte varit bra – och ändå var det på så rätt väg.

Parker Posey och Lauren Ambrose, som spelar systrarna Sarah och Coco, är bland mina favoritskådespelare – men de är konstigt regisserade och känns mest hysteriska och halvironiskt spelade. Replikerna är rappa men når inte riktigt ända fram, och skämten är mellan varven lite för ansträngda. Och så vidare. Sherman-Palladino gav sig på att göra en mer rak sitcom, och det var tydligen inte hennes styrka. Tyvärr. Jag hade ju tänkt mig hitta en ersättare till Gilmore-tjejerna. Men det blir väl DVD-boxar istället, någon gång när jag känner mig rik.

5 kommentarer leave one →
 1. 21 maj, 2008 7:25 e m

  Jag blev svinbesviken när jag såg de första två avsnitten för ett tag sen. Parker Posey som är så svinbra och kirurgiskt skicklig på att vara rolig spelar sin roll helt värdelöst. Som där i ett av de första avsnitten när hon ska gråta på ett roligt sätt (typ, men oklart varför) och levererar något som till och med Nalle Knutsson skulle fnysa åt. Ambrose är också mycket duktig annars men misslyckas totalt här.

  Vet inte om Sherman-Palladino bara producerade eller vad, men hon borde ge sig själv sparken, tillsammans med författarna och regissörer. Kan bara betecknas som ett totalt misslyckande.

 2. 21 maj, 2008 10:07 e m

  Hon har både skrivit och regisserat! Hur kunde det gå så fel?

 3. 21 maj, 2008 10:14 e m

  Nån slags Alien Hand Syndrome fast i hjärnan?

 4. 21 maj, 2008 10:16 e m

  Om GG hade gått i en enda tragiskt nedlagd säsong hade jag ju sagt att hon var ett sånt beklagansvärt one hit wonder, som gör en enda briljant grej och sen för alltid försöker återskapa.

  Men hon var ju med och gjorde tjejerna i åtminstone de första fem säsongerna, tror jag, om inte den sjätte också.

 5. 22 maj, 2008 11:52 e m

  Nä, fattar inte alls hur det kan bli så himlans dåligt när man som hon varit den drivande kraften bakom GG tidigare. Det kan ju inte vara möjligt att se ett avsnitt av den nya och tycka att det är bra. Visst, det finns till och med korprofager här i världen, men ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s