Hoppa till innehåll

Favorit i repris

8 mars, 2008

(Det här skrev jag för ett år sen, exakt precis, någon annan stans.)

Läste i DN imorse att man diskuterar huruvida det ska tillsättas folsyra i mjöl. Folsyra är viktigt för att förebygga missbildningar hos foster – men det behövs så tidigt i utvecklingen att kvinnor ofta inte vet att de är gravida och kan ta folsyra på eget bevåg, alltså kör vi på mjöl för säkerhets skull. (Än så länge ska det rekommenderas men vara frivilligt för mjölproducenter, typ.)

När jag läste en hel del förra året om hur man i USA numer ber kvinnor att tänka på sig själva som ständigt ”pre-pregnant” blev jag rasande, men släppte det väl lite för lättvindigt, eftersom jag tänkte att äh, galna kristna baby-rabiata jänkare. För ett tag sedan letade jag vitaminer på apoteket och frågade om jag skulle köpa de som påstods vara till för kvinnor, eftersom den enda skillnaden var mer folsyra – fanns det någon poäng med det, för mig? Nädå. Sen var jag hos barnmorska för några veckor sedan, och fick veta att mitt lysande blodtryck skulle varit jättebra om jag ville skaffa barn.

Jag sa faktiskt, ”Jaha, jag som trodde bra blodtryck var bra sådär generellt.”

Men nej, jag är en potentiell babyfabrik. Jag ska ta hand om mig inte för att jag är en människa som förtjänar en frisk kropp, utan för att jag är i första hand Kropp, jag är Kärl för det här allt överskuggande möjliga barnet. Det är bara så jag är intressant. Och nu ska det tillsättas folsyra i mjöl, inte för att det också kan vara bra för hud och matspjälkning, utan för att det här barnet jag inte vill ha och inte kommer få inte ska få ryggmärgsbråck. Jag förringar inte ryggmärgsbråck och fosterskador, jag tycker bara det är vidrigt att jag ska definieras som först och främst babymaskin och behandlas därefter.

Att folsyra kan få sovande tumörer att vakna är i sammanhanget kanske inte så intressant, eller?

Eftersom jag älskar ordet juxtaposition är det ännu intressantare att det här kommer bokstavligen dagen efter att man (dvs DN, i det här fallet) skriver om att kolhydratbegränsning är det effektivaste sättet att gå ner i vikt. Så dessa unga kvinnor som i desperation att gå ner i vikt och passa in i den estetiska mallen slutar äta bröd… de får ju ändå inte i sig någon folsyra då? Utan det blir den äldre generation som följer Livsmedelsverkets mantra av ÄT MER BRÖD – och därmed ökar risken för cancer? Eller?

Det är förstås därför det är extra folsyra i kvinnovitaminerna! Vi ska vara Atkinsade och smala, attraktiva för spermadonatorer, men ändå pre-pregnant, oavsett vi vet och vill det eller inte.

Grattis, Emma, Rosa, Vera, Ottar. Det är åttonde mars. Det är internationella babyfabrikdagen. Kram på er.

Annonser
8 kommentarer leave one →
 1. 8 mars, 2011 12:03 e m

  Vitamintillskott ”för kvinnor” brukar för övrigt också ofta innehålla lägre dos A-vitamin eftersom för stort intag av A-vitamin kan vara skadligt för fostret om man är gravid. Funderar på vad det finns för grunder att RDI för vitaminer/mineraler ofta skiljer sig åt mellan män och icke-gravida kvinnor (bortsett från att menstruerande kvinnor av uppenbara skäl kan behöva mer järn).

  Också intressant att jämföra beskrivningen till höger på sidorna http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Vitaminer/Man.htm och http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Vitaminer/Kvinna.htm :-P

Trackbacks

 1. Reblog « Julia Skott – pangbrud och skjutjärnsjournalist.
 2. Babyfabrikdagen « Julia Skott – pangbrud och skjutjärnsjournalist.
 3. För-graviditet « OmVård blogg
 4. 8 mars | Julia Skott - pangbrud och skjutjärnsjournalist.
 5. 8. Internationella kvinnodagen | Bokbiten
 6. 8 mars; feminism och handarbete med mera | Julia Skott - pangbrud och skjutjärnsjournalist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s